Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Workshop: Kunstkracht voor klimaatactie

15 september - 08:00 tot 17:00

€25

Tegen de achtergrond van een kunstprogramma van Festival 2030 gaan we met kunstenaars, cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten op onderzoek naar de rol van kunstkracht. Samen met de Turn Club en What Art Can Do organiseren we vier workshops en een expertsessie. In deze vierde workshop onderzoeken we wat kunst kan doen voor klimaatactie (sdg 13). Dit doen we samen met een kleine groep cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten.

Programma

13:30 Welkom en introductie door Jasper Visser, directeur Stichting 2030

13:45 Bezoek en deelname aan De Klimaatmakers, een kunstproject van Het Klimaatmuseum over lokale klimaatoplossingen

14:45 Introductie op het thema door Bram van Liere, Campaigner klimaatrechtvaardigheid bij Milieudefensie

15:15 Workshop over de rol van kunstkracht in het vormgeven van klimaatactie

16:15 Conclusie en samenvatting

16:30 Einde bijeenkomst. Deelnemers kunnen meedoen met andere activiteiten die onderdeel zijn van Festival 2030

Praktisch

  • Locatie is de Kas op het nieuwe stadsstrand, ter hoogte van de Lammenschansweg 140.

Experttrack What Art Can Do

Doel van deze ontmoetingen is te komen tot overtuigende argumenten over wat kunst kan doen voor een groenere, eerlijkere en meer duurzame wereld, wat niet, en hoe.

Soms – zoals bij hersteltrajecten in de gezondheidszorg – is wetenschappelijk al aangetoond hoe efficiënt het inzetten van kunst kan zijn. Het leidt tot snellere genezing en een grotere welzijnsbeleving. Maar welke rol speelt kunst binnen kansengelijkheid? En wat kunnen kunstenaars en cultuurprofessionals doen aan de klimaatcrisis?

De ontmoetingen zijn gericht op cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren. Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor online deelname (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw). De expertsessie is gratis toegankelijk (online).

Voor meer informatie, neem contact op met cathy@truebluechc.com.

Bezoekers van een tentoonstelling in de openlucht kijken naar klimaatuitingen

What Art Can Do workshops

Donderdag 2 september:

13:30 Kunstkracht voor gezondheid en welzijn (sdg 3)

Woensdag 8 september:

13:30 Kunstkracht voor kansengelijkheid (sdg 10)

Woensdag 15 september:

9:30 Kunstkracht voor duurzame steden (sdg 11)
13:30 Kunstkracht voor klimaatactie (sdg 13)

Expertsessie What Art Can Do

Woensdag 22 september:

13:30 Kunstkracht voor duurzame ontwikkeling

Een voorbeeld van kunstkracht voor klimaatactie: Four drifting seasons

De stijging van de temperatuur op aarde in de afgelopen 137 jaar is dramatisch. Voor de individuele menselijke ervaring is het echter moeilijk om deze verandering direct op te merken. Je ziet extremer weer, de vroege komst van trekvogels, vlinders in januari – maar het is niettemin moeilijk om de veranderingen als mens te voelen.

In het project Four Drifting Seasons wordt de temperatuurstijging tussen 1880 en 2017 hoorbaar gemaakt. Door de meetgegevens van de NASA met een algoritme direct om te zetten in de toonhoogte, creëerde de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven, met een crew van technologisch-artistieke artiesten, iPhones en een jongerenkoor, een abstracte compositie vol vreemde harmonieën en spectaculaire dissonanten. Toch is het resultaat zeer muzikaal en emotioneel geladen.

Koren van alle niveaus kunnen deze compositie gebruiken om hun publiek de opwarming van de aarde te laten ervaren. Met behulp van een app worden pitches gespeeld die de zangers direct kunnen reproduceren. De compositie is ontwikkeld in opdracht van de Verenigde Naties en ging op 18 september 2017 in première tijdens het Concert for a Sustainable Planet in Carnegie Hall, New York.

Gegevens

Datum:
15 september
Tijd:
08:00 tot 17:00
Kosten:
€25
Activiteit Categorieën:
, , ,
Activiteit Tags:
, , ,

Locatie

STRAND!
Lammenschansweg
Leiden, 2321 JH Nederland
+ Google Maps