Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Workshop: Kunstkracht voor kansengelijkheid

8 september - 13:30 tot 16:30

€25,00

Tegen de achtergrond van een kunstprogramma van Festival 2030 gaan we met kunstenaars, cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten op onderzoek naar de rol van kunstkracht. Samen met de Turn Club en What Art Can Do organiseren we vier workshops en een expertsessie. In deze tweede workshop onderzoeken we wat kunst kan doen voor kansengelijkheid (sdg 10). Dit doen we samen met een kleine groep cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten.

Programma

13:30 Welkom en introductie door Jasper Visser, directeur Stichting 2030.

13:45 Vertrek per boot naar Art House Holland voor een bezoek en deelname aan het House of Misconceptions, een kunstproject van Liquid Society over in- en uitsluiting. (Let op: we vertrekken op tijd!)

14:45 Introductie op het thema door Prof.mr.dr. Maartje van der Woude, Hoogleraar Rechtssociologie verbonden aan het Van Vollenhoven Instituut en mede initiatiefnemer van het House of Misconceptions.

15:15 Workshop over de rol van kunstkracht in het vormgeven van een inclusieve samenleving.

16:15 Conclusie en samenvatting, boottocht terug naar het beginpunt.

16:30 Einde bijeenkomst. Deelnemers kunnen meedoen met andere activiteiten die onderdeel zijn van Festival 2030.

Praktisch

  • Verzamelen bij de Zijlpoort, Haven 100A voor vertrek per boot
  • Art House Holland zit op de Zijldijk 36 in Leiderdorp
  • Na afloop brengen we je per boot terug naar de Zijlpoort in Leiden

Experttrack What Art Can Do

Doel van deze ontmoetingen is te komen tot overtuigende argumenten over wat kunst kan doen voor een groenere, eerlijkere en meer duurzame wereld, wat niet, en hoe.

Soms – zoals bij hersteltrajecten in de gezondheidszorg – is wetenschappelijk al aangetoond hoe efficiënt het inzetten van kunst kan zijn. Het leidt tot snellere genezing en een grotere welzijnsbeleving. Maar welke rol speelt kunst binnen kansengelijkheid? En wat kunnen kunstenaars en cultuurprofessionals doen aan de klimaatcrisis?

De ontmoetingen zijn gericht op cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren. Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor de expertsessie (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw).

Voor meer informatie, neem contact op met cathy@truebluechc.com.

Mensen lopen door de straat

What Art Can Do workshops

Donderdag 2 september:

13:30 Kunstkracht voor gezondheid en welzijn (sdg 3)

Woensdag 8 september:

13:30 Kunstkracht voor kansengelijkheid (sdg 10)

Woensdag 15 september:

9:30 Kunstkracht voor duurzame steden (sdg 11)
13:30 Kunstkracht voor klimaatactie (sdg 13)

Expertsessie What Art Can Do

Woensdag 22 september:

13:30 Kunstkracht voor duurzame ontwikkeling

Een voorbeeld van kunstkracht voor kansengelijkheid: Untold Trauma

Untold Trauma is een voorstelling die verschillende inwoners van Alexandrië de ruimte geeft om te praten over het vervangings- en vernieuwingsproces van de stad. In de voorstelling speelt het publiek een personage en leest een speciaal voor dit doel gecreëerde rol voor. De voorstelling wordt gemodereerd door de professionele acteertrainer Mohamed Khamis en geregisseerd door Abdalla Saif. Rekwisieten, muziek, verlichting en multimediatools ondersteunen de voorstelling.

De stad herbergt momenteel ongeveer 132.000 illegale gebouwen. Deze doen weinig om het gemeenschapsleven te ondersteunen. Gebouwd door snelle winstzoekers van illegale netwerken, hebben de nieuwe woningen de burgers van Alexandrië vervangen. De meerderheid van deze gezinnen is arm en vredig. Ze hebben niet kunnen onderhandelen over een nieuwe woning en moesten hun buurten samen verlaten.

De voorstelling geeft deelnemers de kans om zich te personifiëren met de verschillende personages in het verhaal: de bandieten, de benadeelde, begunstigden, snelle winstzoekers en stedelijke erfgoedzorgers. Ze zullen hun ware persoonlijkheid verlaten en een heel nieuw personage spelen met nieuwe situaties, gevoelens en motieven, met als doel het vervangings- en vernieuwingsproces volledig te bespreken.

Lees meer op What Art Can Do.

Locatie

ArtHouse Holland
Zijldijk 36
Leiderdorp, Nederland
+ Google Maps