Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Workshop: Kunstkracht voor goede gezondheid en welzijn

2 september - 13:30 tot 16:30

€10 – €25

Er is een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor studenten van een zorgopleiding. Om je aan te melden, stuur een email aan cathy@truebluechc.com.

Tegen de achtergrond van een kunstprogramma van Festival 2030 gaan we met kunstenaars, cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten op onderzoek naar de rol van kunstkracht. Samen met de Turn Club en What Art Can Do organiseren we vier workshops en een expertsessie. In deze eerste workshop onderzoeken we wat kunst kan doen voor goede gezondheid en welzijn (sdg 3). Dit doen we samen met een kleine groep cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten.

Deze eerste ontmoeting is zowel op locatie als online bij te wonen.

Programma

13:30 Welkom en introductie door Cathy Hassels Mönning, oprichter True Blue – Creative Healthcare Communications en verbinder van de kunsten met zorg en welzijn.

13:45 Kunst in de Zorg – onderzoek naar de waarden van actieve kunstparticipatie met ouderen.

Presentatie door Prof. Dr. Tineke Abma, Directeur Leyden Academy on Vitality and Aging en Hoogleraar Participatie & Diversiteit, afdeling Ethiek, Recht en Humaniora – Amsterdam UMC.

14.30 Background Arts in Health, an international perspective and how the arts can be institutionalized in Dutch health facilities.

Presented by Ferdinand Lewis, Arts in Health Groningen. Voormalig artist in residence bij Center for Arts in Medicine (Gainesville, Florida): 30 jaar ervaring met de inzet van de kunsten in gezondheid en welzijn.

15:15 Presentatie van diverse voorbeelden van kunstkracht in het vormgeven van goede gezondheid en welzijn.

15:30 Discussie en samenvatting

16:00 Einde bijeenkomst. Deelnemers kunnen meedoen met andere activiteiten die onderdeel zijn van Festival 2030.

Praktisch

  • De bijeenkomst vindt plaats in het Lente Lokaal – Galerie Café Leidse Lente, Haagweg 4 A11, 2311 AA Leiden
  • We houden rekening met de geldende Coronaregels

Experttrack What Art Can Do

Doel van deze ontmoetingen is te komen tot overtuigende argumenten over wat kunst kan doen voor een groenere, eerlijkere en meer duurzame wereld, wat niet, en hoe.

Soms – zoals bij hersteltrajecten in de gezondheidszorg – is wetenschappelijk al aangetoond hoe efficiënt het inzetten van kunst kan zijn. Het leidt tot snellere genezing en een grotere welzijnsbeleving. Maar welke rol speelt kunst binnen kansengelijkheid? En wat kunnen kunstenaars en cultuurprofessionals doen aan de klimaatcrisis?

De ontmoetingen zijn gericht op cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren. Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor de expertsessie (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw).

What Art Can Do Workshops

Donderdag 2 september:

13:30 Kunstkracht voor gezondheid en welzijn (sdg 3)

Woensdag 8 september:

13:30 Kunstkracht voor kansengelijkheid (sdg 10)

Woensdag 15 september:

9:30 Kunstkracht voor duurzame steden (sdg 11)
13:30 Kunstkracht voor klimaatactie (sdg 13)

Expertsessie What Art Can Do

Woensdag 22 september:

13:30 Kunstkracht voor duurzame ontwikkeling

Een voorbeeld van kunstkracht voor goede gezondheid en welzijn: Dans voor Parkinson

Er zijn naar schatting meer dan 300 gemeenschappen die wereldwijd dans voor Parkinson-programma’s aanbieden, verenigd via het Dance for PD- netwerk. Dans voor PD werd in 2001 opgericht om op creatieve wijze de symptoom specifieke zorgen van mensen met PD aan te pakken, zoals evenwicht, cognitie, motorische vaardigheden, geestelijke gezondheid en fysiek zelfvertrouwen.

Programma’s worden geleid door professioneel opgeleide dansers, die putten uit hun bewegingsexpertise, en het programma wordt ondersteund door een adviesraad bestaande uit neurowetenschappers, neurologen, professionals in de gezondheidszorg en onderzoekers. Dance for PD biedt training, hulpmiddelen en catalogi van veel van de actieve programma’s. Tot op heden hebben meer dan 40 klinische studies de effectiviteit van de dansprogramma’s beoordeeld.

Bron: WHO Health Evidence Network synthesis report 67
‘What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being in the WHO European Region?

Gegevens

Datum:
2 september
Tijd:
13:30 tot 16:30
Kosten:
€10 – €25
Activiteit Categorieën:
, , ,
Activiteit Tags:
, , , ,

Locatie

Lente Lokaal – Galerie Café Leidse Lente
Haagweg 4
Leiden, 2311 AA Nederland
+ Google Maps