Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Workshop: Kunstkracht voor duurzame steden

15 september - 09:30 tot 12:30

€25

Tegen de achtergrond van een kunstprogramma van Festival 2030 gaan we met kunstenaars, cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten op onderzoek naar de rol van kunstkracht. Samen met de Turn Club en What Art Can Do organiseren we vier workshops en een expertsessie. In deze derde workshop onderzoeken we wat kunst kan doen voor duurzame steden en gemeenschappen (sdg 11). Dit doen we samen met een kleine groep cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten.

Programma

9:30 Welkom en introductie door Jasper Visser, directeur Stichting 2030

9:45 Bezoek en deelname aan een workshop van Maak er wat van!, een maatschappelijk kunstproject van de Dadakademia dat invulling geeft aan de sdg’s samen met buurtbewoners. We doen mee aan de workshop “Street art voor mentale gezondheid” met Yael en Anniko

12.00 Reflectie op workshop en andere kunstinitiatieven door onderzoekers van de Universiteit Leiden (Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag), Ruth Dijkstra-Gonschorrek en Alien van der Vliet

12:30 Einde bijeenkomst. Deelnemers kunnen meedoen met andere activiteiten die onderdeel zijn van Festival 2030

Praktisch

  • Deze bijeenkomst is op het Da Vinci College ISK, Vijf Meilaan 137, 2324 VV Leiden
  • Deze workshop is alleen fysiek te volgen

Experttrack What Art Can Do

Doel van deze ontmoetingen is te komen tot overtuigende argumenten over wat kunst kan doen voor een groenere, eerlijkere en meer duurzame wereld, wat niet, en hoe.

Soms – zoals bij hersteltrajecten in de gezondheidszorg – is wetenschappelijk al aangetoond hoe efficiënt het inzetten van kunst kan zijn. Het leidt tot snellere genezing en een grotere welzijnsbeleving. Maar welke rol speelt kunst binnen kansengelijkheid? En wat kunnen kunstenaars en cultuurprofessionals doen aan de klimaatcrisis?

De ontmoetingen zijn gericht op cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren. Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor online deelname (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw). De expertsessie is gratis toegankelijk (online).

Voor meer informatie, neem contact op met cathy@truebluechc.com.

What Art Can Do workshops

Donderdag 2 september:

13:30 Kunstkracht voor gezondheid en welzijn (sdg 3)

Woensdag 8 september:

13:30 Kunstkracht voor kansengelijkheid (sdg 10)

Woensdag 15 september:

9:30 Kunstkracht voor duurzame steden (sdg 11)
13:30 Kunstkracht voor klimaatactie (sdg 13)

Expertsessie What Art Can Do

Woensdag 22 september:

13:30 Kunstkracht voor duurzame ontwikkeling

Een voorbeeld van kunstkracht voor duurzame steden en gemeenschappen: Breathing Lights

In oktober en november 2016 verlichtte Breathing Lights elke avond van 18:00 tot 22:00 uur de ramen van honderden leegstaande gebouwen in Albany, Schenectady en Troy, New York. Warm licht vulde elk raam met een diffuse gloed die het zachte ritme van de menselijke ademhaling nabootste. Geconcentreerd in buurten met veel leegstand, transformeerde Breathing Lights verlaten structuren van schaduwplekken in plaatsen van warmte.

Het doel van Breathing Lights van kunstenaar Adam Frelin was om een suggestieve, inclusieve ervaring te creëren die de perceptie van leegstaande gebouwen transformeerde en een op kunst gebaseerde benadering demonstreerde om lokale en regionale revitalisering. Deze ongekende installaties in meerdere steden transformeerde openbare straten in een suggestieve ervaring en bood een platform om partners nieuw leven in te blazen rond het meest zichtbare symptoom van decennia van desinvestering. Aan het einde van de installatie werden de ramen – één voor één – donker. Bij het delen kwam een gevoel van verlies tot actie.

Gegevens

Datum:
15 september
Tijd:
09:30 tot 12:30
Kosten:
€25
Activiteit Categorieën:
, , ,
Activiteit Tags:
, , , ,

Locatie

Da Vinci College ISK
Vijf Meilaan 137
Leiden, 2324 VV Nederland
+ Google Maps