Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

 • Dit activiteit is voorbij.

Groene Cirkel Bijenlandschap

9 september - 13:30 tot 15:00

Een paadje op een industrieterrein omgeven door bloeiende bloemen

De grote, jaarlijkse bijeenkomst van Groene Cirkel Bijenlandschap vindt ook dit jaar – helaas – weer als webinar plaats. Aanmelden kan door te klikken op de volgende link: Aanmelden

Thema:

Duinen en de kustregio als thema. De duinen zijn heel belangrijk voor de wilde bijen in Nederland. Er komen soorten voor die in andere gebieden niet of nauwelijks worden aangetroffen. De bijeenkomst wordt georganiseerd samen met Dunea.

Op het programma:

 • Beheer en inrichting:
  Verwevenheid natuur en drinkwater – De uitdagingen van Dunea, en wat doet Dunea voor bijen en andere insecten, in de duinen, in de regio en bij de innamepunten? (Angela Puts en Karin Rood, Dunea)
 • Interactief intermezzo:
  Wat weet je van de bijen in de duinen? (Menno Reemer, EIS Kenniscentrum Insecten)
 • Verbinding:
  Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD): verbindingen duinen-achterland, citizen science en educatie (Georgette Leltz, directeur NPHD)
 • Inspiratie:
  Zwaan kleef-aan – Bijenlint Bollenstreek (Els van Oosten, Rabobank Bollenstreek)

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. Om hier iets aan te doen werken in Groene Cirkel Bijenlandschap boeren, inwoners, overheden, wetenschap, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties samen aan een netwerk van bloemrijke bermen, oevers, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, landbouwpercelen en recreatie- en natuurgebieden. Zo zorgen we met elkaar voor voldoende voedsel en nestgelegenheid voor bestuivers. En dat helpt. In drie jaar tijd is het aantal soorten bijen in de gemonitorde gebieden van het Bijenlandschap met 34% toegenomen! Dit blijkt uit een onderzoek dat de Omgevingsdienst iedere drie jaar laat uitvoeren.

Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn weer voeding voor vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. En het bijenlandschap zorgt voor kleur in de omgeving.

Gegevens

Datum:
9 september
Tijd:
13:30 tot 15:00
Activiteit Categorieën:
, ,
Activiteit Tags:
, , , ,
Bekijk de site van Activiteit

Locatie

Online